Fan van F.C. Twente
Nieuws

FC Twente deelt een punt met Sparta

Een prachtige affiche vanmiddag in de Grolsch Veste in Enschede als de nummers 5 en 6 van de eredivisie elkaar treffen. De nummer 6 FC Twente krijgt bezoek van de nummer 5 Sparta. Sparta is sinds zaterdagavond zeker van deelname aan de Play-Offs en een positie bij de eerste 8. Maar dat betekent niet dat de Rotterdammers freewheelend naar het einde van de reguliere competitie werken. Het is namelijk voor zowel Twente als Sparta nog mogelijk om AZ te achterhalen als nummer 4 van de Eredivisie en daarmee rechtstreekse plaatsing voor de kwalificatierondes van de UEFA Europa Conference League.

De spelers van FC Twente en Sparta Rotterdam kwamen ditmaal niet onder de tonen van het meermaals gekopieerde You’ll Never Walk Alone het veld op. Vak P had gezorgd voor een schitterend spandoek en onder de klanken van een klassiek clublied kwamen de 22 spelers, bijna Spartaans, het veld op.

De thuisclub liet vanaf het begin zien wat men wilde in deze wedstrijd en dat was aanvallen en Sparta onder druk zetten. Michel Vlap kreeg in de 4e minuut een riante kans als hij alleen op Nick Olij afgaat maar besluit de bal af te leggen waardoor Mike Eerdhuijzen de bal tot hoekschop kan verwerken. FC Twente bleef aanvallen en Sparta kon alleen uit hoekschoppen iets van gevaar uitrichten. Mike Eerdhuijzen kreeg in de 20ste minuut een goede kans maar zijn inzet ging naast en 3 minuten later staat het 1-0 als Joshua Brenet een voorzet van Vávlac Cerný binnenkopt. Sparta gaat daarna op zoek naar de gelijkmaker en krijgt mogelijkheden via Tobias Lauritsen en Shurandy Sambo maar tot succes kwamen deze aanvallen nog niet. In de 32ste minuut is het dan wel raak als Arno Verschueren de bal perfect voorgeeft op Tobias Lauritsen en die zet de 1-1 op het bord. De thuisploeg gaat dan weer op zoek naar de voorsprong en Virgil Misidjan is dichtbij met een prachtig schot maar Nick Olij red en uit de tegenaanval krijgt Sparta twee grote kansen maar Joshua Kitolano en Arno Verschueren krijgen de bal niet achter Lars Unnerstall. Drie minuten voor rust neemt Sparta dan de voorsprong als vanuit een hoekschop Tobias Lauritsen de 1-2 maakt. Dat was ook de stand waarmee beide ploegen de kleedkamers opzochten.

Waar scheidsrechter Joey Kooij bij Sparta – FC Utrecht het veld afliep na een pakje chocomel op het veld besloot hij vlak na rust door te spelen nadat er tientallen blauwe ballen en bekers met vloeistof op het veld kwamen. Na een wachttijd van een kleine twee minuten werd de wedstrijd hervat met een scheidsrechtersbal.
Na een kwartier spelen in de tweede helft scoorde Tobias Lauritsen zijn derde goal van de middag, maar het lijnenspel van de VAR draaide het doelpunt terug. Een paar seconden later was het Nick Olij die de gelijkmaker voorkwam na een verdekt schot van Virgil Misidjan. Het was voor Ron Jans het teken om de aanvallende intenties van Twente door te drukken. Sem Steijn en Manfred Ugalde kwamen in de ploeg voor Ricky van Wolfswinkel en Michal Sadilek.

Tussen de 65ste en 67ste minuut draait FC Twente dan de wedstrijd om als eerst Dirk Abels heel ongelukkig de bal in eigen doel werkt en twee minuten later haalt Vávlac Cerný van net buiten de 16 meter uit en de bal vliegt binnen en dan staat het 3-2.

Sparta ging in het laatste kwartier op zoek naar de gelijkmaker en na vele aanvallen kwam die er ook nog. Vito van Crooij mag een vrije trap namen van een meter of 22 en schiet de bal tegen de onderkant van de lat en de bal stuit dan terug het veld in waar Shurandy Sambo de bal binnen schiet, 3-3. Hij gaat vervolgens voor de FC Twente supporters staan te feesten en dat werd niet gewaardeerd en kreeg veel bier over zich heen. Scheidsrechter Joey Kooij hanteerde hier ook zijn eigen regels en negeerde de regels die Zeist had opgesteld en gaf Shurandy Sambo voor het uitdagen zijn tweede gele en dus rode kaart. FC Twente ging in de extra extra tijd nog op jacht naar de winnende en na ongeveer 10 minuten extra tijd (wat er 6 zouden zijn) floot de schieds dan af en deelden beide ploegen een punt. Assistent Jeroen Rijsdijk van Sparta kreeg in alle hectiek nog een terechte rode kaart van de scheidsrechter.

Opstelling FC Twente: Unnerstall, Brenet, Pleguezuelo, Pröpper, Smal, Zerrouki (87' Brama), Sadilek (63' Steijn), Vlap, Misidjan, Van Wolfswinkel (63' Ugalde), Cerny (87' Rots).

Opstelling Sparta Rotterdam: Olij, Sambo, Abels, Eerdhuijzen, Pinto, Kitolano, Van Crooy, Namli (51' Van Mullem), Lauritsen, Verschueren, Saito (88' Tahiri (90+3' Auassar)).

Toeschouwers: 29.500
Scheidsrechter: Joey Kooij
Gele kaart: Propper (FC Twente), Sambo, Van Mullem, Lauritsen (Sparta)
Rode kaart: Sambo (90', 2x geel)