Fan van F.C. Twente
Nieuws

KNVB steunt ingreep VAR: “Domme actie en dus een strafschop”

Na afloop van de wedstrijd Sparta – FC Twente (0-1), was er veel discussie over de strafschop die na ingrijpen van de VAR werd toegekend aan FC Twente. Uit deze strafschop scoorde Van Wolfswinkel de winnende 1-0 en gingen de Tukkers er vandoor met drie punten in de tas. Met name veel oud-voetballers vonden het geen strafschop, maar de KNVB zelf denkt hier anders over.

“Deze speler is gewoon te laat. Heel veel van deze tackles worden wel op het middenveld bestraft, en dan krijgen ze er vaak ook nog een gele kaart bij. Maar zodra het in het strafschopgebied is, dan vinden de scheidsrechters het plotseling allemaal niets meer onder het mom: de bal is gespeeld. Wij vinden dit gewoon een te late tackle, te onbesuisd inkomen, een domme actie en dus een strafschop”, aldus de duidelijke lezing van scheidsrechtersbaas Reinold Wiedemeijer bij ESPN.

Dit is in jullie ogen dus ook een duidelijke fout? “Ja precies. En daar zit ook het verschil. De scheidsrechter kan dit soort dingen ook missen hoor want het gaat allemaal retesnel. Alleen is de VAR er nu eenmaal en die ziet een late tackle met contact.

Marciano Vink is één van de oud-spelers die vol onbegrip heeft zitten kijken naar de beslissing van de VAR. “Wat moet je nu precies doen als speler? Het is 0-0 en jij ziet een tegenstander op de zestien staan die uit wil gaan halen op doel. Dan moet je toch een sliding maken op de bal om te blocken?”

“Hij gaat niet voor zijn enkel en probeert de bal te blocken. Vlap maakt een stap en valt eroverheen. Het is toch geen onbesuisde, harde tackle? Dit is iemand die een bal wil blocken en een punt wil redden. Anders kan je bijna niks meer doen.”

“Jawel”, vervolgt Wiedemeijer. “Wij zien ook wel dat hij die bal wil blocken, maar Vlap moet zelfs nog springen. Als hij dat niet doet, dan wordt hij zelf meegenomen. De speler wil de bal blocken, daarin is hij te laat, en dan neemt hij toch nog Vlap mee.”